Kuinka erottaa oma ja toiselta imetty tunne?

11.08.2020

Erityisherkkänä olet empaattinen ja imet itseesi helposti toisten tunteita. Olet saattanut aloittaa päivän hyväntuulisena ja iloisena, mutta illalla huomaat, että olosi on aivan päinvastainen. Saattaa olla hyvinkin kuormittavaa, jos et osaa erottaa mikä tunteista on omasi ja mikä toisen tunne.


1. Erota itsesi ja tunne toisistaan

Ota tunne tarkasteluun. Näe se itsestäsi erillisenä ja mieti mistä olet sen mukaasi napannut. Ehkä se on ollut keskustelu työkaverin tai ystävän kanssa. Muista että et itse käy läpi sitä tilannetta, mitä toinen henkilö käy, joten sinun ei tarvitse tuntea niin. Hän tuntee niin, et sinä.

2. Tutustu itseesi

Opi huomaamaan paljonko tarvitset aikaa palautumiseen. Ylikuormittuneena tunteiden erottaminen on vaikeaa. Mieti etukäteen millaisissa tilanteissa imet muiden tunteita helpoiten. Seuraavalla kerralla tällaisen tilanteen tullessa osaat suojautua etukäteen.

3. Suojaa itsesi

Aseta rajat itsesi ja muiden väliin. Itsesi suojaamiseen voit käyttää esimerkiksi näkymätöntä kuplaa, joka ei päästä lävitseen toisen tunteita. Tätä kuplaa voit vahvistaa kysymällä keskustelukumppaniltasi kysymyksiä. Näin opit ymmärtämään toista paremmin ja pystyt helpommin pitää tunteenne erillään.

4. Maadoita itsesi

Mitä tasapainoisempi, maadoittuneempi olet, sitä helpompi sinun on erottaa toisen ihmisen energiat ja tunteet sinusta. Maadoittua voit luonnossa, kävelemällä paljain jaloin nurmikolla, harrastamalla liikuntaa tai tuomalla huomiosi kehoosi. Näin onnistuu myös helpommin kohta 1, eli pystyt erottamaan itsesi tunteistasi.

5. Päästä tunteista irti

Opettele päästämään tunteista irti. Mitä pidemmäksi aikaa jäät niihin vellomaan, sitä vaikeampi niistä on irrottaa, joten älä odota. Tunteiden irtipäästämisessä voi helpottaa se, että muistutat itsellesi, että myös sinun tunteesi vaikuttavat toisiin. Ethän halua levittää ympärillesi tunteita, jotka eivät alunperinkään olleet omiasi?


Aiemmat julkaisut

Tyytymättömyys on valinta

Voisinko minä olla erityisherkkä?


Kuva lähde