Miksi joogaat?

08.06.2021

Oletan, että olet ollut joskus ensimmäistä kertaa joogatunnilla. Miksi menit tunnille? Mitkä olivat odotuksesi? Mitä ajattelit ensimmäisen tunnin jälkeen? Mikä sai sinut palaamaan yhä uudelleen? Vai palasitko ollenkaan?

Jos olet astunut joogamatolle tuon ensimmäisen kerran jälkeen satoja tai tuhansia kertoja, on paikallaan esittää itselleen samat kysymykset uudelleen. Miksi menen tänään joogatunnille? Mitkä ovat odotukseni tällä hetkellä? Syy tunnille osallistumiseen on todennäköisesti muuttunut matkan varrella, eikä syyt ole enää samat kuin ensimmäisellä kerralla. Jooga on voinut lähteä leviämään elämääsi myös maton ulkopuolelle.

"Aina ei huvittaisi, mutta pakotan itseni tunnille"

Pakko ei ole kovin pitkälle kantava motivaattori tehdä oikeastaan yhtään mitään. Ei joogatakaan. Pakottaminen ei kuitenkaan ole aina huono asia. Laiska mieli vaatii joskus vähän kaasun painamista, jotta lähtisi taas käyntiin. Ensimmäiselle joogatunnille osallistuminen tai tauon jälkeen tunnille palaaminen saattaa vaatia pientä omalle epämukavuusalueelle astumista. Muutaman tunnin jälkeen huomaat kuitenkin, kuinka mukavuusalueesi on laajentunut ja tunnille palaaminen ei vaadikaan enää niin suuria ponnisteluja.

Aamulla tehdyn harjoituksen jälkeen koko päivä sujuu rauhallisemmin. Illalla tehdyn harjoituksen jälkeen unen laatu tuntuu paremmalta. Hyviä syitä palata matolle. Jokin joogassa vetää puoleensa, mutta mikä se on?

"Olen lukenut, että joogan avulla saan mielen hiljennettyä"

Olet siis palannut joogan pariin yhä uudelleen, mutta ajatuksesi eivät välttämättä olekaan hiljentyneet. Tai ehkä muutaman kerran havahduit siihen, että mieli ei ollut jutellut sinulle vähään aikaan, mutta et enää päässyt uudelleen tuohon tilaan, vaikka kuinka yritit. Mietit, miksi ajatuksista ja tunteista on niin vaikea päästää irti.

"En vain pysty päästämään ajatuksista irti" 

Haluat tyhjentää mielen. Mutta hetkinen, haluatko todella? Jos ajatukset ja tunteet lopulta hiljenevät.. niin mitä sen jälkeen?

"Jos ajatukseni ja tunteeni ovat kokonaan poissa pelistä, mitä jää jäljelle? Pelkään, että ei mitään. Siksi pidän niistä niin kovasti kiinni. Siksi en halua päästää irti ajatuksistani ja tunteistani kokonaan, koska ne määrittävät minut. Ilman niitä en ole mitään."

Se oli pelon vastaus. Mikä vastaus sitten on ilman pelkoa? Mitä jää jäljelle, kun kaikki se minkä ajattelit määrittävän sinut, on poissa?

Vastaus on, Sinä.

Kuvat Pixabay