Voisinko minä olla erityisherkkä?

01.08.2020
Neljä asiaa, joista voit tunnistaa olevasi erityisherkkä.

Joka viides ihminen on erityisherkkä, joten harvinaisuus tämä ominaisuus ei ole. Viimeisen 10 vuoden aikana tieto erityisherkkyydestä on levinnyt ja yhä useampi erityisherkkä voi tunnistaa itsensä. 

Erityisherkkyys on oma kokemus, eikä se välttämättä näy ulospäin, joten tunnistaminen sinun on hyvä tehdä itse. Tähän ominaisuuteen tutustuminen lisää itsetuntemusta ja auttaa ymmärtämään omaa käytöstään erilaisissa tilanteissa. 

No kuinka voi sitten tunnistaa onko tämä ominaisuus juuri minulla. 

Tässä 4 esimerkkiä, joista voit tunnistaa itsesi:

  1. Erityisherkän aivot käsittelevät vastaanotettavan tiedon syvällisesti, joten kuormitut helpommin. Tarvitset yksinoloa, jotta saat ladattua akkuja.

  2. Aistit ilmapiirin ja muiden tunnetilat. Puhutaan tuntosarvista, tai itse tykkään käyttää sanaa kuudesaisti.

  3. Vaadit itseltäsi paljon ja todennäköisesti olet itse itsesi pahin kriitikko. Pyrit täydellisyyteen ja välillä tuntuu, että mikään riitä.

  4. Punnitset eri vaihtoehtoja tarkasti ennen kuin toimit. Osaat asettua toisen ihmisen asemaan ja nähdä asiat monesta eri näkökulmasta.

Jokainen erityisherkkä on erilainen. Jos vielä pohdit omaa erityisherkkyyttäsi, suosittelen tekemään Elaine N. Aronin kehittämän testin:

Erityisherkkyystesti

Sana on kärsinyt inflaation ja joka toinen vastaantulija tuntuu olevan erityisherkkä. 

Näin olen kuullut ja lukenut. Siitä huolimatta haluan auttaa erityisherkäksi itsensä kokevia. Miksi? Koska erityisherkkyys on ominaisuus, eikä ohimenevä tunne tai tila. Se on ja pysyy, inflaatiosta huolimatta.
 

Aiemmat julkaisut

Kuka on Sarita?  


Valokuva lähde